hauptwerk

Een korte samenvatting van het kerkorgel

Een korte samenvatting van het kerkorgel | Noorlander Orgels: Het pijporgel is een basismuziekinstrument dat geluid maakt door lucht in de speciaal voor dat doel gekozen orgelpijpen van een speciaal toetsenbord te duwen. De leidingen worden meestal gegeven in groepen genaamd rijen, elk van hen met een gemeenschappelijke toon en timbre via het volledige toetsenbordkompas. De lengte en diameter van de buis worden zo gekozen dat ze passen bij de maat van de luidspreker of microfoon. De lengte moet zodanig zijn dat het geluid dat het produceert de luisteraar comfortabel bereikt.

De interne onderdelen van kerkorgels verschillen in veel opzichten van andere instrumenten.

Ze zijn complexer in ontwerp omdat ze elektronische apparaten bevatten zoals volumeregelaars, tuning wielen, tremolo-bars, klepkits en nog veel meer. Dientengevolge zijn deze instrumenten met meer zorg tijdens de productie dan gewone instrumenten. Bovendien zijn de interne mechanismen van hogere kwaliteit. Ze zijn meestal gemaakt van metaallegeringen zoals brons, aluminium en roestvrij staal.

Kerkorganen spelen het hoofdingrediënt van kerkmuziek – lof en aanbidding. Ze worden beschouwd als het belangrijkste muziekinstrument dat in de aanbidding wordt gebruikt in bijna alle christelijke denominaties. Orgelmuziek is niet alleen een voertuig om de boodschap van Gods liefde en genade aan de mensen over te brengen; Orgelmuziek bevat de essentie van de liederen in erediensten en is een integraal onderdeel van de dienst zelf. Het is een mooie en bewegende creatie die uitspreken over gelovigen en ze actief betrokken houdt bij de service.

Sommige kerken gebruiken moderne digitale kerkorgels. Deze technologie werd in de jaren zeventig geïntroduceerd en heeft sindsdien populariteit en wijdverspreid gebruik gewonnen. Digitale kerkorgels zijn meestal verkrijgbaar in drie varianten: die zijn gebaseerd op mechanische toetsen, die zijn gebaseerd op touchscreens en die welke software gebruiken. Mechanische toetsen hebben de voorkeur boven touchscreens omdat ze gemakkelijker te gebruiken zijn. Aanraakschermen zijn daarentegen handiger omdat het met een grotere verscheidenheid aan vingers werkt, terwijl voor de eerste slechts één vinger nodig is.

Veel kerkorgels produceren tegenwoordig klanken door riet te gebruiken. De gebruikte tongen worden gekozen op basis van hun volume, toonkwaliteit en de algemene toon van het geluid. Kerkorgels gebruiken ook luchtcompressie- en expansiesystemen die lage of hoge tonen kunnen produceren, afhankelijk van het aanwezige luchtvolume en de luchtdruk.

De ontwikkeling van orgelmuziek dateert uit de tijd van de Griekse god van wijn en muziek, Aesculapius. De kerkelijke hiërarchie achtte het toen nodig om deze instrumenten te upgraden om aan de eisen van de groeiende christelijke gemeenschap te voldoen. Sommige van de grootste organisten van de 19e eeuw waren instrumenteel in de evolutie van deze religieuze en ceremoniële instrumenten. Voorbeelden van deze musici die een belangrijke bijdrage hebben geleverd, zijn onder meer Sebastian Bach, Martin Luther King, Henry Mancini, Reinhold Voll, Frans van den Aert en Hans Ebenbeker.

 

 

Klik om meer te lezen: noorlanderorgels.com